Černočerná genderová propast

Jemen zas všechny převálcoval. Má suverénně největší rozdíly mezi muži a ženami, v Global Gender Gap Reportu vydávaném World Economic Forem se umístil na úplně posledním místě ze 134 hodnocených zemí! A neocitl se tam náhodně, trůní tam už od 2006, kdy se s Gender Gap Indexem začalo.

Ještě než se podíváme na výsledky podrobněji, musím zdůraznit, že vše je posuzováno perspektivou rozdílů mezi postavením žen a mužů. Čísla tedy neříkají, jak je na tom Jemen ekonomicky, ale jak rovnocenný je přístup jeho obyvatel k možné ekonomické aktivitě.

 

Ukazatel každého státu má čtyři hlavní komponenty. Jak v nich Jemen zabodoval?

Účast a možnosti účasti na ekonomickém životě: Jemen jasně poslední, rozdíl mezi situací žen a mužů je propastný

Dosažené vzdělání: Čad skončil ještě za Jemenem, takže tu máme krásné 133. místo

Zdraví a šance na přežití: Jemen na 1. místě! (Společně s dalšími 38 zeměmi). Porazil i USA a Británii. Ale pozor: číslo říká, že ženy a muži mají v této oblasti rovnocenné šance, a nikoli, že jejich šance na zdravotní péči jsou dobré. Vlastně myslím, že v Jemenu muži i ženy mají tak mizerný přístup k lékařské péči, že jsou si v tom vzácně rovni. Nejhůř v gender gapu ve zdravotní oblasti dopadla Indie.

Politické zastoupení: Krásné 133. místo! Saúdská Arábie je na tom, nikoli překvapivě, ještě hůř.

 

Jemen je jediná země světa, které se dosud nepodařilo dosud překlenout genderovou propast ani zpoloviny. Navíc se jeho situace v porovnání se stavem z loňského roku ještě zhoršila.

Nicméně žádné zemi světa se dosud nepodařilo dosáhnout naprosté genderové rovnosti. Nejblíž jsou jí Island, Finsko a Norsko. No, každý má něco. Někdo genderovou rovnost, někdo pěkné počasí.

 

Mám tu ještě pár docela šokujících údajů o životě jemenských žen. Průměrný věk vstupu do manželství je zcela překvapivě 21 let – tak jak to, že všem nevěstám kolem mě je šestnáct?? Průměrná Jemenka má 5,5 dětí. Pouze u 20 procent porodů je přítomen vyškolený zdravotnický personál. Není se tedy čemu divit, že úmrtnost novorozeňat dosahuje 75 na 1000 živě narozených dětí a že neuvěřitelných 430 rodiček ze 100 tisíc při porodu zemře (a to jsou zahrnuty jen porody, při nichž zůstalo živé aspoň dítě. Z tisíce rodiček je 80 ve věku 15 až 19 let (o 12leté dívenky zabité komplikovaným porodem se raději nikdo nezajímal). Pouze 23 procent vdaných žen bere antikoncepci. A nevdaných? Proboha, to vás nesmí v Jemenu ani napadnout.

 

Pro úplnost dodejme, že Česká republika skončila 74. ze 134 zemí. Nic moc. Z tisíce živě narozených dětí u nás však zemřou pouze tři a ze sta tisíc rodiček se nepodaří zachránit jen čtyři.