Obavy z návratu

Po něco víc než roce se vracíme do Jemenu. Musíme se prostě zajet podívat, jak se ta nešťastná země za poslední rok proměnila. Už jsme si zvykli, že zprávy o Jemenu je nutné brát s rezervou. Tak jako když tři dny poté, co jsme zaplatili ty nejlevnější letenky bez možnosti refundace, přišla zpráva, že v Sana’a rozstříleli letiště...

Informace o situaci v Jemenu přicházejí v různých podobách a z různých stran. Jedno mají společné: nejsou povzbudivé. Země se propadla do limba, kdy pravidla přestávají platit a člověk se nemůže na nic spolehnout. Nedávná vražda amerického učitele přímo na ulici v Taizu přesně ilustruje, co máme na mysli.

Vrásky nám dělají stále častější zprávy o dětech, které zabily výbušniny nastražené na policejní hlídku, zbloudilé střely při nějaké přestřelce nebo nedostatek potravin. Ekonomika Jemenu umírá, lidé mají hlad. Jemenské děti byly z velké části stiženy podvýživou již před revolucí, a tak není divu, že nyní vyhledávají zdravotnickou pomoc matky s vyhublými dětmi na pokraji smrti. Takové obrázky dosud přicházely ze Somálska.

Březnový průzkum Světového potravinového programu v Jemenu ukázal, že pětina populace akutně potřebuje potravinovou pomoc. Šetření v 8000 domácnostech v 19 z 21 jemenských gubernií prokázalo, že asi 5 miliónů lidí stojí na pokraji hladomoru. To je dvojnásobně víc než v roce 2009. Už v lednu OSN varovala, že nejméně půl miliónu jemenských dětí hrozí během roku 2012 smrt v důledku podvýživy a hladovění.

Podnikatelé, kteří mají příležitost, Jemen opouštějí. Tak jako bratr bývalého ministra životního prostředí, který se kvůli byznysu přesunul do egyptské Hughády. Pokud tam míříte na dovolenou, zastavte se na rýži s kozí pečínkou do jeho restaurace Sokotra.

V rámci předcestovních příprav jsme zhlédli nový film skotského dokumentaristy Seana McAllistera nazvaný The Reluctant Revolutionary (Váhavý revolucionář). Ukazuje strasti jednoho typického turistického průvodce ze Sana’a a jeho postupný přerod od odmítání revoluce až k její podpoře. To, co je v tom dokumentu vidět především, jsou denní starosti, za co nakoupit potraviny pro rodinu, jak zaplatit dluhy, co dál. (Ovšemže každodenní dávka kátu je k dispozici vždycky). Obávám se, že to stejné uvidíme i na místě.


Zdroj: Al Jazeera Middle East blog - Hunger Grips Yemen's Children

 

PS: The New Yorker tento týden psal, že Jemen je druhou zemí na světě s největším počtem zbraní držených civilisty. Tou první jsou USA.